Dette må du vite om downlights nå

3 min|22/9/2022

Downlights brukes på en annen måte, og det er mye nytt på markedet. Dette må du vite for å hjelpe kunden med å velge den beste løsningen – innendørs eller utendørs.

Downlights har vært en del av trendbildet i mange år, og er fortsatt en etterspurt belysningstype i både privatboliger og næringsbygg.

Vi ser at folk bruker downlights mye mer bevisst i dag.

– Før dekket man taket i stua med downlights, mens man nå kanskje bare har ti lamper for å fremheve miljøer eller understreke noe. Nå finnes det også veldig mange flere muligheter, sier Vidar Kvernvold i SG Armaturen AS.

Med alle nyhetene innenfor design og funksjoner, kan det være vanskelig for kunden å finne frem til den beste løsningen.

– Det kan være lurt å tenke på at behovene våre endrer seg etter hvert som vi blir eldre. En 40-åring trenger dobbelt så mye lys som en 20-åring, og en 60-åring dobbelt så mye som en 40-åring. Derfor bør man alltid tenke minst fem år fremover i tid når man planlegger, sier Kvernvold.

Rimeligere med større spredningsvinkel

Frank Robert Husby er prosjektansvarlig innen belysning i CTM Lyng. Han anbefaler også å styre kunden mot et mer langsiktig fokus ved å anbefale kvalitetsprodukter som varer lenge.

Nå kommer også flere typer downlights med en rekke valgmuligheter når det gjelder spredningsvinkler. I stedet for å gå ned på kvaliteten, kan det derfor være et alternativ å velge downlights med en større spredningsvinkel.

– Med en spredningsvinkel på 60 grader i stedet for 40 grader som er mer standard, treffer lyset lenger opp på veggen og dekker et større område. Da kan man også klare seg med færre lamper, og det blir rimeligere for kunden, sier han.

Onntime artikkelbilde LED downlights

MANGE BRUKSOMRÅDER: Downlights er et stilig alternativ både innendørs og utendørs. Bilde: SG Armaturen

Ny teknologi

Mange kunder som skal skifte ut de gamle halogenpærene sine, bekymrer seg for fargegjengivelsen og det kalde blålige lyset man forbinder med de gamle LED-pærene.

– Nå har det blitt så god kvalitet på LED-pærene at det ikke går ut over fargegjengivelsen slik det gjorde før. «Dim to Warm»-pærer har også blitt veldig populært, hvor du kan justere fargetemperaturen mellom 2800K og 2000K, sier Kvernvold.

– Det har også kommet flere lyspærer med funksjonen «tuneable white», som vi mener er fremtiden. Her kan du styre både lysmengden og endre fargetemperaturen samtidig, fra 2000K og helt opptil 4000K, eller videre helt opp til 7000K med proffvarianten, sier han.

Mer monteringsvennlige

Downlights har også blitt mer etterspurt utendørs, etter hvert som både armaturen og LED-pærene har blitt mer slitesterke.

– Man må fortsatt være litt obs hvis man monterer downlights ute. Da bør man tenke litt ekstra på hvordan man monterer dem, og typen lakk i tillegg til IP-graden. Dette gjelder spesielt hvis boligen ligger i nærheten av sjøen, sier Huseby.

De fleste typer moderne downlights kommer nå med svært monteringsvennlige drivere som gjør jobben din enklere og raskere.

– Nå har de fleste downlights hurtigkobling og er svært montasjevennlige. Alle våre downligts er lavtbyggende og IsoSafe, og det er stor forskjell i hvor raskt det går å montere nå enn tidligere, sier han.

LED downlights