Mange av kundene dine utsetter kanskje å bytte termostat, fordi de tror det innebærer et stort og kostbart renoveringsprosjekt.
Heldigvis finnes det mange gode løsninger på markedet i dag som gjør at man kan skifte termostat uten å pusse opp hele badet.
Her får du noen tips til hvordan du kan veilede kunden.
ENKEL JOBB: Som regel kan man bruke de eksisterende varmekablene og gulvføleren sammen med en ny termostat.
Behovsanalyse
Aleksander Ødegård, Fagleder i Micro Matic Norge, anbefaler å starte med å finne ut hva kunden ønsker, og hvilke forutsetninger badet og boligen har fra før.
– Det første man bør gjøre, er å danne seg et bilde av hva kunden har både i rommet og boligen for øvrig. Deretter bør man gjøre en behovsanalyse hvor man både tenker på kundens behov i dag og fremtiden. Ser kunden for seg et basisprodukt eller en smartere løsning?
Noen ganger er det nok å bytte ut en defekt enhet, mens det i andre tilfeller kan lønne seg å oppgradere til smartsystem når man først er i gang.
Det er viktig å være en god kremmer, samtidig som man må se både mulighetene og begrensningene i badet. Når det er snakk om fliser og betong på badet, blir det ofte et større prosjekt enn hvis man bare skal rive opp litt parkett i stuen.
Effektbryter eller termostat med føler?
Kunden trenger ofte veiledning i hvilken type termostat som egner seg best. Her er det viktig å lytte til kundens behov og preferanser, men også vurdere gulvtype, om det er skjult eller åpen installasjon og eventuelle andre begrensninger.
– På badet vil man gjerne ha en konstant høyere temperatur enn i andre rom for å hjelpe til med å tørke gulvet og unngå at det er kaldt hvis man må opp om natten. Derfor har ikke alle like stort behov for funksjoner som nattsenking, ukesprogram og ENØK-tiltak akkurat i dette rommet, sier Ødegård.
– Nå er det mange eneboliger fra 70- og 90-tallet som skal renoveres, og flere av disse har fortsatt den gamle 1-2-3-bryteren eller en annen mekanisk bimetalltermostat. Denne typen kan man enkelt bytte ut med ny termostat med regulatorfunksjon uten at man må gjøre andre modifikasjoner, sier han.
INDIVIDUELL VURDERING: Aleksander Ødegård i Micro Matic Norge anbefaler å vurdere kundens behov opp mot badets forutsetninger i hvert enkelt tilfelle.
Trådløse IR-følere
Hvis kunden har en termostat med defekt gulvføler, må man vurdere hvilken løsning som er mest hensiktsmessig.
– Hvis det er en nedstøpt føler som ikke ligger i rør, kan det være mer omfattende å bytte. Her må man må vurdere sammen med kunden hvor tungt til verks man skal gå, og kanskje heller forslå en termostat med intern eller ekstern romføler, foreslår Ødegård.
En trådløs IR-føler er også et godt alternativ der hvor man ikke vil gjøre inngrep i hverken gulvet eller veggen.
– En slik føler kan monteres uten å lage hull i veggen og er en god løsning der hvor kablet gulv- eller romføler ikke er aktuelt.
Micro Matic tilbyr blant annet termostaten ETN4, som er en 16A «alt-i-ett» DIN-termostat som kan brukes med gulvføler, romføler, kombinasjon eller som regulator. Dobbelt følersystem gjør det mulig med regulering av romtemperatur og minimum/maksimum begrensning av gulvtemperaturen, og termostaten egner seg dermed godt til flis- eller steingulv.
– Termostatene MSD4 og ESD4 er tilgjengelige i versjoner med en trådløs infrarød føler som kan monteres direkte på vegg med dobbeltsidig tape, sier Ødegård.
Dette er et veldig godt alternativ der hvor kunden vil ha en moderne termostat uten å måtte rive opp gulvet eller borre i veggen.
– Disse har også innebygget radiokommunikasjon, slik at de med vår Microtemp Sentralstyring gateway kan styres fra hvor som helst.