Som elektriker eller montør av solcelleanlegg, spiller du en viktig rolle i å veilede kundene dine. Det inkluderer rådgivning om produkter, installasjon og hvordan de kan realisere prosjektene sine på en mest mulig lønnsom måte.
Mange har hørt om Enovas støtteordning for solcelleanlegg til private hjem, men ikke alle er klar over at det også finnes relevante støtteordninger for næringsbygg.
Her kan du lese mer om hvordan støtteordningen fra Enova fungerer, og hvordan du kan hjelpe kunden med å oppfylle kravene.
Støtte til innovative løsninger
Bedrifter som ønsker å investere i solceller, dekkes ikke av den samme ordningen som gjelder for private hjem. Det finnes en egen ordning for næringsbygg, men den fungerer litt annerledes.
– Enova tilbyr støtte til næringsbygg som investerer i innovative løsninger, og kan dekke inntil 30 % av kostnadene opptil 10 millioner. Men det er viktig å være klar over at det er konkurranse om disse midlene, forteller Jarle Pettersen som er salgssjef for sol og energilagring i Onninen.
Alle bilder av solcelleprosjekt i denne saken er prosjekter levert av MITEK AS.
I søknaden må man sette et mål på minimum 20 % for hvor mye tiltakene skal forbedre energistandarden. Deretter blir søknadene rangert etter hvor mye energiforbedring man oppnår i forhold til investert beløp.
Alle tiltak som kan forbedre energiforbruket, kvalifiserer i utgangspunktet til støtte. Det er med andre ord opp til søkeren å bestemme tiltakene, som for eksempel kan være solcelleanlegg.
Slik foretas beregningen:
«Mål for energiforbedring (%)» er den prosentvise reduksjonen i beregnet levert energi for hver bygning som inngår i søknaden.
Hvis beregnet levert energi for en bygning er 10 000 kWh per år, og man har mål om å redusere beregnet levert energi med 2 500 kWh per år, er mål for energiforbedring 25 prosent.
Må dokumentere forbedringene
Når solcelleprosjektet er ferdig, må man dokumentere energiforbedringen. Hvis man ikke treffer målet man har satt, reduseres støtten med 10 % per prosentpoeng avvik. Havner man under 20 % forbedring, faller hele støtten bort.
Derfor er det avgjørende å gjøre grundig forarbeid, gjerne med ekstern rådgivning. Enova tilbyr oså en egen støtteordning for energikartlegging hvor man kan få dekket opptil 50 % av kostnadene, med en maksgrense på 400 000 kroner.
– Kartleggingen skal gjennomføres ved å engasjere ekstern rådgivning og fagkompetanse, med mindre søker selv har kompetanse til å oppfylle kravene. Enova har ingen liste over aktører som kan gjennomføre kartleggingen, så dette er søkeren sitt ansvar, sier Pettersen.
Her kan du være en viktig ressurs ved å hjelpe kunden med å sette opp realistiske estimater for energiforbedringer. Onninen har også et dedikert solcelleteam som gjerne bistår med rådgivning og støtte gjennom hele prosjektet.
Lønnsomt med solceller
De siste årene har prisene på solcelleprodukter sunket, samtidig som teknologien har blitt mer effektiv. Med en levetid på 30–40 år gir solcelleanlegg en solid avkastning på investeringen, og med støtte fra Enova blir prosjektet enda mer lønnsomt.
Ved å produsere egen strøm kan bygget bli helt eller delvis selvforsynt. Dette gir reduserte strømkostnader og forutsigbare og stabile utgifter, ettersom solceller demper effekten av svingninger i strømprisene, sier Pettersen.
– Solkraft gir ikke bare en økning i eiendomsverdien for næringsbygg, men også en direkte økonomisk fordel for byggeiere. Det blir også mer attraktivt for potensielle leietakere som får forutsigbare strømutgifter.
Som alltid er Onninens solcelle-team klare for å hjelpe deg med både prosjektering og bestilling. Send oss en epost på sol@onninen.com