Guide: Nye regler for lyskilder

4 minutter|14/12/2022

Dette må du vite om de nye EU-reglene for lyskilder som trer i kraft i løpet av 2023.

I løpet av 2023 trer nye regler fra Ecodesign-direktivet 2019/2020/EU og RoHS-direktivet 2011/65/EU i kraft. Dette innebærer blant annet at lyskilder som lysstoffrør og kompaktlysrør som inneholder kvikksølv, tas ut av markedet. Hva betyr det i praksis for deg og kundene dine?

– I løpet av 2023 blir det forbudt å produsere lysstoffrør og andre mindre lyskilder som har høyt energibruk og inneholder kvikksølv. Leverandørene av belysning har allerede LED-produkter og nye gode løsninger for dette på plass, forklarer Geir Snekkerhaugen, Senior Kategorisjef Lys & Varme i Onninen.

Ifølge reglene kan vi selge ut det vi og leverandørene våre har på lager. Men ettersom det ikke blir produsert mer, får vi ikke tak i nye produkter av den gamle sorten når lagrene er tømt.

Må man skifte armaturene?

Etter hvert som kundene dine blir oppmerksomme på de nye reglene, kan du få en del spørsmål om man må skifte både lyskilder og armatur.

– Man må ikke skifte ut alt, men noen ganger kan det være vanskelig å få tilpasset de gamle armaturene til de nye LED-lyskildene. For mange vil det være mest effektivt å bytte alt når man først skal gjøre noe, sier Snekkerhaugen.

Dersom man velger å bygge om armaturene, er det viktig å gjøre kunden oppmerksom på at det kan påvirke garantien til belysningsproduktet.

Geir Ove Horn-Eggestøl, Head of Trade i LEDVANCE, skisserer tre alternative løsninger for sluttkundene.

– En; noen vil velge å hamstre inn de gamle lyskildene før de går ut av produksjon, og utsette byttet til LED i noen år. Alternativ to er å beholde lysanlegget og gjøre en retrofit med nye LED-lyskilder, men dette er avhengig av at anlegget takler LED-lyskilder. Den tredje løsningen er å bytte ut armaturene til mer effektive LED-armaturer.

– Det tredje alternativet er ofte det beste, men i noen tilfeller er kanskje armaturene en del av det arkitektoniske uttrykket, og da er det ikke bare å skifte ut alt. Derfor anbefaler vi at sluttkunden, elektrikeren og leverandøren i samarbeid finner den beste løsningen for akkurat det lysanlegget, sier han.

Lønner seg å bytte til LED

Selv om LED-lyskildene er dyrere å kjøpe inn enn de gamle sortene, vil det være en god investering for de fleste.

Det er fullt mulig å hamstre gamle lyskilder så lenge man kjøper inn før den aktuelle datoen, men det blir jo ikke billig med tanke på strømforbruket. Tenk deg for eksempel lys som står på døgnet rundt i et stort resepsjonsområde. Da forsvinner besparelsen raskt, sier Are Hågensen, Sales Manager Trade Professional Lighting i Signify.

– Hvis man må bygge om armaturer ved å koble ut forkobling/ballast, før LED-lysrør settes inn, vil bruk av elektriker kunne gjøre det dyrt. Da vil det trolig være mer lønnsomt å skifte til moderne armaturer. Dersom LED-lysrør kan settes rett i armaturen uten å koble om, vil dette kunne være et bra alternativ, dersom det ikke er ønskelig med ny armatur.

For de fleste av kundene dine vil det med andre ord lønne seg ganske raskt å oppgradere til et nytt og mer moderne lysanlegg.

– I Norge har vi hatt billig strøm og ingen økonomiske incentiver til å oppgradere til LED. Vi har hatt en konverteringsprosent på 2–3 %, mens i naboland som for eksempel Danmark ligger den på langt over 50 %. Dette er i full fart med å endre seg nå, ettersom stadig flere ser at LED-belysning gir store økte besparelser for både økonomien og miljøet, sier Hågensen.

Onntime artikkelbilde Utfasing lysstoffrør 2
Are Hågensen, Sales Manager Trade Professional Lighting i Signify

Viktige datoer

Utfasing av lyskilder

__1. september 2021 __
Utfasing av kompaktlysrør med integrert forkoblingsutstyr, visse høyspennings- og lavspenthalogenlamper og T12 / T2 lysrør.

__24. februar 2023 __
Utfasing av kompaktlysrør.

24. august 2023
Utfasing av T5- og T8-lysrør.

__1. september 2023 __
Utfasing av halogenlamper med stiftsokkel.

Energimerking

__1. september 2021 __
Start på overgangsfasen. De gamle etikettene er nå kun tillatt for produkter som ble markedsført før denne datoen.

1. mars 2023
Overgangsfasen er over. Fra denne datoen er kun den nye etiketten tillatt.