Optimal elbillading i borettslag med Easee

4 minutter|14/8/2022

Elbilladeren Easee Charge fordeler tilgjengelig kapasitet på en rettferdig og kostnadseffektiv måte. Kombinert med Easee Equalizer blir elbilladingen ytterligere optimalisert.


Easee Charge er den lille, men kraftfulle ladeboksen som gir effektiv og trygg elbillading i felles parkeringsanlegg og garasjer. Den støtter opptil 101 enheter per kurs, og inneholder smart teknologi som sørger for best mulig fordeling av den tilgjengelige effekten helt ned på fasenivå.

Laderoboten fordeler lasten mellom ladestasjonene på en rettferdig måte, slik at alle de tilkoblede bilene kan lades trygt samtidig. Hvis det ikke er nok tilgjengelig strøm, blir bilene satt i et automatisk køsystem. Den har innebygde strømmålere som måler nøyaktig strømforbruk, og støtter både whitelisting av RFID-brikker og app-registrering for full oversikt over strømforbruket til hver bruker.

equalizer

BALANSERER LASTEN: Equalizer balanserer lasten og gjør det mulig med flere kurser på samme anlegg.

For å optimalisere ladingen ytterligere, kan man installere tilbehøret Easee Equalizer. Equalizer kobles til strømmåleren og balanserer den totale belastningen mot hovedsikringen, slik at man kan utnytte all ledig kapasitet på best mulig måte uten at hovedsikringen ryker.

– Easee Charge sammen med Equalizer tilbyr veldig mange kjekke funksjoner. Kombinasjonen legger til rette for flere kurser på samme anlegg, samtidig som man får bedre informasjon og kontroll over forbruket, sier Ove Bergene, Partner Success i Easee.

image003

FULL OVERSIKT: Equalizer konfigureres enkelt gjennom Easee-appen, hvor man også kan følge med på strømforbruket.

Smart strømstyringsteknologi

Equalizer sørger for en automatisk lastbalansering mellom laderoboten og bygget, og oppjusterer elbilladingen når det generelle strømforbruket er lavt. Slik utnyttes all tilgjengelig strøm på en optimal måte, og man unngår at sikringen ryker på grunn av overbelastning.

– Lastbalanseringen gir mulighet for at flere tilkoblede biler kan lade samtidig. Så lenge laderobotene er koblet til samme kurs, fordeles energien automatisk mellom dem, forklarer Bergene.

Med Equalizer kan man lade og balansere hundrevis av laderoboter samtidig i større anlegg, og følge med på strømforbruket og hvordan kapasiteten utnyttes. Equalizer åpner også for potensielt høyere kapasitet i underkursene ettersom den gjør jobben som digitalt e-mobility-vern, og man dermed ikke er begrenset til f.eks. 5 x 50A på en 250A garasjekurs.

– Med Easee Charge og Equalizer kan man lastbalansere opptil 25 kurser samtidig, og utnytte effekten som er tilgjengelig på en effektiv måte. Man kan også sette en ønsket prosent av hovedsikringen man ikke ønsker å belaste.

Equalizer har en rekkevidde på opptil 50 meter i friluft når den brukes sammen med Easee Laderobot. Den kommuniserer via EaseeLink™ radiofrekvens eller Wi-Fi, og sender sanntidsdata til ladestasjonen og Easee-appen. Dermed er den alltid tilkoblet, og den automatiske lastbalanseringen fortsetter å fungere selv om det oppstår problemer med Wi-Fi-tilkoblingen.

image001

Ove Bergene, Partner Success i Easee.

Plug & Play

Easee Equalizer fungerer med alle smartmålere i Norge. Den lille størrelsen og magnetfestet gjør at den enkelt kan festes på innsiden av sikringsskapet. Dersom man ikke får kontakt med laderobotene, kan den alternativt festes ved hjelp av magnetene på utsiden av døren til sikringsskapet, eller nærmere ladestasjonen med veggmonteringsdisken.
– Equalizer er veldig enkel å installere. Det eneste man må passe på, er at alle enhetene er koblet til samme nettverk med 2,4 GHz-frekvens, sier Bergene.
Når du skal konfigurere Equalizer, holder du den over lyset til laderoboten for å pare enhetene. Når laderoboten piper og blinker grønt én gang, er enhetene paret. Equalizer kobler seg deretter til samme nettverk som ladestasjonene, og konfigurerer Wi-Fi-innstillingene automatisk. Etterpå kobles den til HAN-porten på AMS-strømmåleren.

Hvis Equalizer skal installeres for større anlegg, men flere kurser, bør man bruke Easee Installer til konfigureringen. Da er det viktig å sørge for at Equalizer og alle master-enhetene er på samme nettverk.

– Ved bruk av Easee Installer-appen skal det meste være selvforklarende, men det kan være lurt å huske på at HAN-porten må være åpen. Utover det går installasjonen stort sett av seg selv, sier Bergene.

image004

RASK MONTERING: Equalizer festes på innsiden av sikringsskapet og konfigureres med ett klikk via Easee Installer-appen.

Flere produkter fra Easee

Kjøp flere samtidig