Sikker og brukervennlig digital jordfeilautomat type F

3 minutter|16/7/2022

Eatons nye digitale jordfeilautomat 15A C type F er spesielt utviklet for énfase frekvensomformer, og gjør det enkelt for deg som elektriker å møte de skjerpede kravene til sikkerhet.

Det er viktig å velge riktig jordfeilvern for å beskytte både mennesker og eiendom. Eatons digitale jordfeilautomat type F er spesielt utviklet for énfase frekvensomformer som blant annet finnes i energieffektive husholdningsapparater.

Påvirkes ikke av høyfrekvent strøm

Jordfeilautomat type-F påvirkes ikke av frekvensstøy fra energieffektive husholdningsapparater som for eksempel vaskemaskiner, oppvaskmaskiner, varmepumper, ventilasjonsanlegg, kjøleskap og mikrobølgeovner.

– Denne typen jordfeilautomat er immun mot høyfrekvent lekkasjestrøm, og man unngår problemene som kan oppstå med type A, sier Steffen Andrè Skurdal i Eaton.

Hvorfor er det viktig å benytte jordfeilautomat type F og ikke konvensjonell type A?

Konvensjonell jordfeilautomat type A gir automatisk utkobling og beskyttelse mot elektrisk sjokk. Men moderne elektrisk utstyr skrur opp frekvensen og avgir høyfrekvent lekkasjestrøm, noe som påvirker den konvensjonelle jordfeilautomaten negativt ved at den kan gå utilsiktet, eller i ytterste konsekvens ikke kobler ut ved en reell jordfeil. Her gir jordfeilautomat type F, i motsetning til type A, fortsatt beskyttelse mot elektrisk sjokk.

Konvensjonell jordfeilautomat type A er testet og godkjent med 50 Hz, mens jordfeilautomat type F er frekvensimmun, testet og godkjent med frekvens på inntil 1kHz (samme som jordfeilbryter type B er).

Nøyaktig og brukervennlig digital teknologi

Jordfeilautomat type F er også støtstrømsikker på 3kA, har 10 ms tidsforsinkelse som gjør den mer driftssikker ved overspenninger, og har en høyere metningsgrense ved glatte DC-strømmer på 10mA kontra 6mA som tradisjonelle jordfeilautomater har.

– Tidsforsinkelsen på 10 ms gjør at den ikke får utilsiktet utkobling i forbindelse med for eksempel overspenning som er forårsaket ved virkningen av lynnedslag, sier Skurdal.

Den digitale teknologien gir også enda bedre driftssikkerhet og øker nøyaktigheten for utkobling ved jordfeil til 90 %, sammenlignet med 50 % ved tradisjonelle jordfeilautomater.

I tillegg gir den en sanntidsdiagnose på eventuell feilstrøm slik at kunden selv kan sjekke status på anlegget sitt, og gjøre tiltak før utkoblingen finner sted. Resultatet leses enkelt av på et LED-display:

 • Grønt lys: Mindre enn 30 % jordfeilstrøm

 • Gult lys: 30-50 % jordfeilstrøm

 • Rødt lys: Mer enn 50 % jordfeilstrøm

Digitale jordfeilautomater har også 12 måneders testintervall, mot 6 måneder for tradisjonelle mekaniske jordfeilautomater. Dermed blir behovet for vedlikeholdskostnader i forbindelse med testing redusert, spesielt i næringsbygg.

Jordfeilautomat 15A C Digital Type F fra Eaton

 • For énfase frekvensomformer

 • 90 % nøyaktighet for utkobling ved jordfeil

 • Økt sikkerhet for DC-feilstrømmer opptil 10mA

 • Støtstrømsikkerhet opptil 3kA

 • Tidsforsinkelse på 10 ms

 • 12 måneders testintervall

 • Sanntidsdiagnose leses av på brukervennlig LED-display

 • Type F tilfredsstiller NEK 400 punkt 531.2.3.3 sitt krav for riktig valg av jordfeilbeskyttelse for énfaset energieffektivt utstyr.