TQXP - Ny generasjon varmekabler fra Nexans

3 minutter|12/8/2022

Med den nye serien TQXP fra Nexans, har den populære blå varmekabelen blitt enda bedre.

Den nye varmekabelserien TQXP er en videreutvikling av flaggskipet TKXP, som lenge har vært en favoritt blant norske elektrikere.

– Vi har produsert våre siste meter TKXP, og de siste partiene er sendt til grossist. Fremtiden er her, og den heter TQXP, sier Torbjørn Blomsnes som er leder for Nexans på Langhus.

I likhet med alle kabler fra Nexans, er TQXP-serien produsert i Norge med hensyn til det norske klimaet, strenge norske byggeforskrifter og norske elektrikeres høye krav til kvalitet.

Den nye kabelen har fått en ny konstruksjon som gjør den både mer miljøvennlig og lettere å jobbe med. I tillegg kan den brukes på enda flere steder, og blir noe rimeligere i innkjøp.

Dette uten at det har gått utover leggevennligheten som TKXP var kjent for, sier Blomsnes.

Nexans Iteo kabellegging985-203-
__ LETTE Å JOBBE MED__: TQXP-kablene er svært fleksible og veier rundt en tredjedel av vekten til TKXP.

Lettere vekt gir mindre belastning

Den lette vekten til TQXP-varmekabelen gjør at du kan legge dobbelt så store arealer som tidligere, og likevel håndtere en lettere kabelkveil.
– Kabelen har fått en vesentlig slankere og lettere konstruksjon. Dermed kan det monteres mer uten at montørene får høyere belastning under jobben, og det er i realiteten ikke lenger noen begrensninger på rommene eller uteområdene der kabelen kan brukes, sier Blomsnes.
TQXP-varmekablene kan brukes til de samme formålene som TKXP, og er blant annet ideelle for gulvoppvarming i både tradisjonelle og lavtbyggende støpte gulv, trebjelkelag, snøsmelteanlegg, frostsikring av takrenner og nedløp, samt jordoppvarming. Elementene er utstyrte med en integrert skjøt, og kan monteres på armeringsjern.

Nexans norsk kabelprodusent1000-205-
Effektivt arbeid: Torbjørn Blomsnes ved Nexans på Langhus forteller at du kan legge større flater i én veiv, uten større belastning.

Helt blyfrie

Bly er ressurskrevende å utvinne, kostbart å frakte og tungt. Derfor fases det ut som materiale i mange bransjer, inkludert varmekabler.
Da Nexans begynte utviklingen av TQXP-serien, var det primære målet å erstatte blyet med lettere og mer miljøvennlige materialer som kobber og aluminium. Dermed fikk man også et lavere tverrsnitt på kabelen, som gjorde det mulig å lage lengre enheter uten at montørene får høyere belastning.
Den nye kabelen er også utstyrt med ny og bedre endeavslutning som er kompakt og 100 % vanntett. Jordlederen består nå av mange flere og tynnere tråder av glødet kobber, som gjør den ekstra fleksibel og bøyelig. I tillegg sørger en 15 cm kald ende for stabil temperatur i endeavslutningen.
– Vi er leverandør av produkter i det øverste kvalitetssjiktet. Så da vi fjernet blyet og uansett skulle lage en «ny» varmekabel, måtte vi også se om vi kunne gjøre andre elementer bedre. Spesielt med tanke på at vi fremdeles gir 20 års garanti, sier Blomsnes.