Komfortabelt innemiljø øker trivselen og produktiviteten

29.02.2024 23.00
Innemiljøet påvirker trivselen til de som oppholder seg i bygningen, enten det er snakk om private hjem, offentlige bygninger som skoler, kontorer og andre arbeidsplasser.

Belysning- og oppvarmingsløsninger

Riktig belysning kan bidra til å redusere øyetretthet, hodepine og stress, samtidig som det skaper en behagelig atmosfære for trivsel, arbeid eller læring.

Et komfortabelt innemiljø med passende belysning og oppvarming bidrar ikke bare til økt trivsel og helse, men kan også ha en positiv effekt på produktiviteten og resultatene til brukerne av bygningen. Undersøkelser viser blant annet at dårlig inneklima og belysning på skoler eller arbeidsplasser kan føre til økt tretthet blant ansatte og elever.

Energi- og kostnadseffektive løsninger

Samtidig er de fleste opptatt av å finne energieffektive løsninger som både oppfyller behovene til brukerne, og sparer miljøet og lommeboken for unødvendige kostnader.

Onninen har et bredt sortiment av belysning- og oppvarmingsløsninger som egner seg for både private boliger og offentlige bygg. Våre kunnskapsrike ansatte veileder deg gjerne i å finne og installere en passende løsning som møter kundens behov.

Kilde: https://www.arbeidstilsynet.no/tema/inneklima/

Onn mnd tema mars 2024 lys og varme Ledvance 3

Almennbelysning og punktbelysning

Alder og type aktivitet som skal utføres, er to av flere faktorer som påvirker behovet for belysning. Lesing og skriving krever mye lys, og man kan ha behov for ekstra punktbelysning hvis det utføres mye presisjonsarbeid.

Generell belysningsstyrke

Det anbefales generelt en belysningsstyrke på rundt 300–500 lux for god allmennbelysning, men det er viktig å tilpasse dette til de spesifikke behovene til hvert rom.

Arbeidstilsynets anbefaling

Samtidig er det viktig at lokalene har god balanse i lysforholdet
mellom arbeidsfeltet og omgivelsene rundt. Mørke vegger krever mer belysning enn lyse overflater. Ifølge Arbeidstilsynet bør forskjellen i lysstyrken
mellom arbeidsfeltet og området rundt være minst mulig, og ikke større enn 5:3:1. Det vil si at belysningsstyrken i arbeidsfeltet bør være ca. 500 lux.

Energieffektive løsninger fra våre leverandører

Onninen samarbeider med mange anerkjente leverandører, og kan tilby et bredt sortiment av belysningsprodukter for alle typer bygninger.
Med våre energieffektive løsninger kan du hjelpe kunden med å skape en jevn og god almennbelysning, kombinert med punktbelysning der det er behov.

Kilde: https://www.arbeidstilsynet.no/tema/utforming-av-arbeidsplassen/belysning/

Onn mnd tema mars 2024 lys og varme Ledvance produkt
Se hvilke innovative belysningsløsninger Ledvance tilbyr

Blendefritt lys gir bedre komfort

Blending fra vinduet, en spot som reflekterer i pulten eller en bordlampe som reflekterer i dataskjermen, er velkjente problemer. Blendefritt lys reduserer belastningen på øynene og skaper en mer behagelig atmosfære.

Indirekte allmennbelysning og skjermede belysningskilder fungerer bedre enn spotbelysning når man vil unngå bledning.

Hos Onninen finner du mange lettmonterte armaturer som gir blendefritt lys.

Sikkerhet og belysning

God belysning er også avgjørende for sikkerheten i en bygning eller på byggeplassen. I et kontorbygg er det viktig å ha tilstrekkelig lys i trappetrinn, ved inngangspartiet og nødutganger. Det er også essensielt at bygningen har nødlys for å sikre trygg evakuering ved brann eller strømbrudd.

Onninen tilbyr et bredt utvalg av belysningsprodukter for offentlige bygninger, inkludert nødlys som er designet for enkel installasjon og pålitelig ytelse. Produktene har et stilrent design som passer til ulike offentlige miljøer.

Dimmefunksjon gir fleksibilitet

Dimmefunksjon gir brukerne muligheten til å justere belysningen etter behov og preferanser. Dette bidrar til økt fleksibilitet og gir muligheten til å skape riktig atmosfære for ulike aktiviteter og situasjoner.

Man kan tilpasset belysningen i hjemmet fra arbeidsbelysning om dagen til stemningsbelysnings om kvelden, og på kontoret kan det være nyttig i møterom og fellesområder. Under presentasjoner eller møter hvor man trenger optimal belysning, kan dimmefunksjonen justeres til full lysstyrke for å sikre god synlighet og deltakelse. På samme måte kan man senke belysningen under mer uformelle møter eller kreative aktiviteter for å skape en mer avslappet og inspirerende stemning.

Dimmefunksjonen bidrar også til energisparing. Ved å senke lysstyrken når full belysning ikke er nødvendig, kan man redusere energiforbruket og minimere miljøpåvirkningen.

Onn mnd tema mars 2024 lys og varme plejd
Plejd har spesialisert seg på smart lysstyring for privat og profesjonell sektor.

Energieffektive løsninger

Energieffektive løsninger for belysning og oppvarming er etterspurt i private og offentlige bygg. Onninen tilbyr løsninger med den nyeste teknologien fra ledende leverandører, som gir muligheter for styring både sentralt og lokalt for å kunne tilpasses skiftende behov.

Bevegelsessensorer, astrour og termostater er noen effektive alternativer for energisparing. Disse løsningene kan gjerne kombineres, og bidrar til å redusere unødvendig strømforbruk og sikre en jevn innetemperatur.

Ved å integrere bevegelsessensorer kan man redusere unødvendig strømforbruk. De kan for eksempel installeres utenfor inngangspartiet, på møterom, i garderober og toaletter.

Astrour som styrer lyset automatisk etter soloppgang og solnedgang, reduserer energikostnader og lysstøy om kvelden.

Termostater til gulvvarme og radiatorer sikrer en jevn innetemperatur selv når temperaturen svinger utendørs, og bidrar til et komfortabelt inneklima samtidig som man reduserer strømforbruket.