Boligskap G2 – utviklet av montøren, for montøren

3 minutter|8/3/2023

Andre generasjons boligskap fra Eaton er utviklet gjennom en prosess hvor 50 av 50 innspill fra montørene ble implementert.


Da Eaton skulle utvikle nye boligskap, bestemte de seg for å undersøke hva montørene egentlig ville ha. De involverte en rekke kunder, og spurte dem hva de ønsket seg i et boligskap.

– Vi satt igjen med 50 konkrete forslag, og alle disse er implementert i de nye boligskapene, forteller Øyvind Heløy i Eaton.

Resultatet ble en ny generasjon boligskap som er mer fleksible og monteringsvennlige. De er spesialdesignet for norske boligbygg og kan brukes i leiligheter, eneboliger, flermannsboliger og hytter.

To års prosess

Heløy forteller at hele prosessen fra de begynte å snakke med installatørene til produktet var ferdig, tok rundt to år.

– Et salgsteam på 10–12 personer ble sendt ut for å snakke med rundt 3–4 kunder hver. Vi stilte dem et åpent spørsmål om hvordan de ville designet det perfekte boligskapet.

Hva ønsket de seg og hva savnet de med de eksisterende løsningene?

Eaton kokte ned innspillene til 50 konkrete forslag. Noen av det som gikk igjen, var bedre løsning på jordskinner, smartere ekomløsninger, montasjeplate i plast, trinnløs innfesting og større skap som er innfelt i vegg for et mindre skjemmende interiør.

Etter rundt et halvt år med design og utvikling hadde de fremstilt et pilotprodukt.

– Dette pilotproduktet tok vi med ut til en håndfull installatører. De ga oss konkrete tilbakemeldinger som førte til at vi justerte en del ting etter dette også, sier Heløy.

Mer fleksible og montasjevennlige

Eatons nye boligskapserie SideBySide (SbS) og OverUnder (OvU) er laget for innfelt utførelse. I utviklingen er det lagt ekstra fokus på NEK 400:823 og NEK 700 sine krav om reserve- og distrubusjonsplass.

– Disse skapene er generelt godt gjennomtenkte og fleksible. Det er for eksempel mulig å bruke utslag i ekomdelen og flytte over i automatdelen, sier Heløy.

Skapene er en kombinert sterkstrøm- og ekomfordeling. De separate delene er mekanisk adskilt, men ekomdelen er tilpasset for å ikke begrense trådløse signaler som blant annet Wifi og RF (xComfort).

Boligskapet har også helt ny innovativ innfesting med dybdejustering, som er spesialdesignet til boligbygg.

– Skapene har trinnløs innfesting med færre skruer, og de skruene som følger med, er det nesten umulig å miste. Skruene til frontplaten er festet til platen, så for å miste dem må man rote bort hele frontplaten, sier Heløy.

Onntime artikkelbilde fullbredde
DE NYE G2-SKAPENE: finnes som OverUnder og SideBySide og hver modell kommer i flere størrelser.

Innovativ utviklingsmetode

– Denne prosessen var veldig morsom og spesiell på grunn av det tette samarbeidet med montørene, men også fordi selve produktutviklingen foregikk 100 % via teams. I stedet for å ha et konkret fysisk skap foran oss, ble det utviklet ved hjelp av 3D-tegninger, forteller Heløy.

Ettersom prosessen har vært så vellykket, forteller han at de vurderer å utvikle flere nye produkter på denne måten.

– Så langt har vi fått veldig gode tilbakemeldinger på skapene fra installatørene. Det er jo et særnorsk produkt som er spesielt utviklet for og tilpasset norske forhold og behov, sier han.

Eaton boligskap G2