I Norge er det strenge krav til sikkerhet på arbeidsplassen, spesielt for de som jobber med elektriske anlegg. Likevel meldes det årlig om rundt 500 strømulykker til DSB. Forskning fra STAMI tyder på at det kan være så mange som 3000 hendelser årlig, hvor den eksponerte trenger medisinsk oppfølging. Mange av disse ulykkene kunne vært unngått med bedre kontroll og rutiner.
Et av de viktigste tiltakene for å unngå strømulykker er å sikre at maskiner er koblet fra og spenningsløse før man starter arbeidet. Da er det essensielt med gode rutiner og lett tilgjengelig lockout/tagout-utstyr.
Lås og merk
Mange ulykker skjer under vedlikehold av maskiner. Arbeidstilsynet anbefaler metoden «Lås og merk» (lockout/tagout) for å forhindre at arbeidstakere skader seg på maskiner som fortsatt er koblet til strøm eller inneholder energi.
Bruk av lockoututstyr hindrer slike ulykker, og bør være tilgjengelig for alle som jobber med elektriske anlegg.
Gylling Teknikk tilbyr et bredt utvalg av sikkerhetsutstyr som gjør det enkelt å følge disse viktige rutinene.
Utstyret må være lett tilgjengelig
Arbeidsgiver har ansvaret for at nødvendige rutiner er på plass, og at utstyret er lett tilgjengelig. Arbeidstakere har selv ansvaret for å gjøre seg kjent med og følge disse rutinene som opprettholder sikkerheten på arbeidsplassen.
En viktig del av å sikre arbeidsplassen er å sørge for at sikkerhetsutstyret har en fast plass, som er kjent og lett tilgjengelig for arbeidstakerne.
Gylling Teknikk tilbyr praktiske oppbevaringsløsninger for lockout/tagout-utstyr for både stasjonær og bærbar bruk. Dette gjør det enklere å få tak i det nødvendige utstyret raskt når man trenger det, og bidrar til en mer effektiv og sikker gjennomføring av vedlikeholdsrutinene.