G2 boligskap – utviklet for norske forhold

3 minutter|13/5/2024

Eatons nye generasjon boligskap SbS og OvU er spesialdesignet for norske boligbygg.


Eatons nye generasjon boligskap, Side By Side (SbS) og Over og Under (OvU), er utviklet spesielt for norske boligbygg. De kan brukes i leiligheter, eneboliger, flermannsboliger og hytter, samt som underfordeling i næringsbygg.

Skapene ble utviklet etter en prosess hvor Eaton spurte norske montører om hva de ønsket seg i et boligskap. Noe av det som gikk igjen, var smartere ekomløsninger, enklere montering og mer fleksibilitet.

– Vi satt igjen med 50 konkrete forslag, og alle disse er implementert i de nye boligskapene. Dette er et særnorsk produkt som er spesielt tilpasset for norske forhold, forteller Øyvind Heløy, Nordisk produktsjef lavspent strømdistribusjon i Eaton.

Stor fleksibilitet

Boligskapene i serien kan brukes som en kombinert sterkstrøm- og ekomfordeling. De separate delene er mekanisk adskilt, men ekomdelen har plastplate i bakkant av skapet og i døren for å ikke begrense de trådløse signalene som Wifi og smarthus (xComfort).

Onntime artikkelbilde Eaton Boligskap-G2
Øyvind Heløy, Nordisk produktsjef lavspent strømdistribusjon i Eaton.

Boligskapet har en patchebracket med inntil 12 datauttak med valgfri plassering, og en innfelt 4-veis stikkontakt som er fast installert og klargjort for enkel tilkobling til kombiautomatene. Det har også kabelkanal som tilvalg for å få flere gjennomføringer fra ekomdelen til sterkstrømsdelen i boligfordelingen.

Skapene kommer i en rekke forskjellige dimensjoner.

– De kommer i opp mot 20 forskjellige dimensjoner med opptil 96 modulplasser for å imøtekomme økende og komplekse krav i elektriske installasjoner, sier Heløy.

Innovativ innfesting med dybdejustering

Boligskap har hatt en tendens til å bli større og tyngre for å imøtekomme krav om plass. Dette gjør også montasjen mer utfordrende.

I nye boligprosjekter og rehabiliteringer installeres en typisk boligfordeling i 3 omganger. Montasjeboksen monteres før veggplater monteres. I neste steg monteres innsatsen med modulære vern og tilkobles. Til slutt monteres boligfordelingens dør og ramme, før en dybdejustering blir utført for å få en flush finish på skapet.

– Denne skapserien er utviklet for å gjøre det enklere for elektrikeren. Skapene har en unik innfestingsmetode med trådløs dybdejustering som gjør dem raske og enkle å montere. Det er også mulig å justere dybden etter at veggplaten er montert, sier Heløy.

Design ditt boligskap

Eaton tilbyr også verktøy for å designe, dokumentere og prise ditt eget boligskapsprosjekt. Designprogrammet hjelper deg med å plukke ut skap og komponenter som passer til akkurat din installasjon. Programmet har 3 hoveddeler med forskjellige skapløsninger innen tilknytningsskap, boligsentraler, boligskap, målerskap, installasjonsskap, kapsling og rehabiliteringsløsninger.

I boligskapkonfigutatoren kan du bestykke ditt valgte skap med Eatons modulære vern, som jordfeilautomater, elementautomater, lastbrytere, lysbuevern, jordfeilbrytere, overspenningsvern, med mer.

– Designprogrammet vårt er både enkelt og raskt å bruke. Hvis du bestiller noe før klokken 12, settes det i bestilling og leveres fra grossistens lager samme dag, sier Heløy.

Bygg ditt boligskap | Onninen AS

Dette er fordelene

  • Utviklet av elektrikere, for elektrikere
  • SideBySide og OverUnder-løsning
  • Mange designmuligheter
  • Svært monteringsvennlige

G2 boligskap fra Eaton