Komfyrvakt: Monterer du den riktig?

3 minutter|12/7/2022

Det kan virke som en smal sak, men én vanlig monteringsfeil kan medføre at komfyrvakten ikke virker etter sin hensikt.

I dag finnes det flust av komfyrvakter med forskjellig funksjonalitet og ulike krav til montering. Hvis man ikke kjenner til monteringsdetaljene kan det føre til mange unødvendige feilmonteringer, mener Kjell Ytterdal, produktsjef i Micro Matic.

— Ingen liker å lese en produktmanual på femti sider. Når man attpåtil må lese en ny for hver produsent, er sjansen for å kjøre fristil enda større.

En komfyrvakt består av et infrarødt øye som måler temperaturen på platetoppen. Sensoren må se alle fire kokesoner ovenfra for å fungere, men ikke alle løsninger tillater montering rett på kjøkkenviften.

— Dersom du plasserer sensor ment for horisontal montasje under avtrekksvifte på vegg, skal den monteres på en brakett som vinkler den nedover. Her ser vi mange eksempler på sensorer som vender rett frem. I beste fall måler komfyrvakten feberen på kokken, men har ingen oversikt over koketoppen, spøker Ytterdal.

Mange monterer feil

Ifølge Ytterdal er feilmontering og innstilling en utfordring knyttet til installasjon av komfyrvakt. Konsekvensen av en dysfunksjonell sensor forhindrer i verste fall ikke tørrkoking eller komfyrbrann, men kan også resultere i misnøye og mistillit hos sluttbruker.

— Vi vet at mange fullt fungerende produkter som egentlig bare er montert feil skiftes ut. Derfor bør du alltid sette deg inn i monteringsveiledningen før du setter i gang, mener Ytterdal.

Han anbefaler elektrikerbedrifter og selvstendige installatører å friske opp monteringsrutinene jevnlig – gjerne med felles gjennomganger når det er mulig.
MONTER I FUGLEPERSPEKTIV: Komfyrvakten må se hele kokesonen for å fungere optimalt.

Tre tips før du monterer:

  1. Sett deg inn i endringene i normsamlingen NEK 400 for elektriske lavspenningsinstallasjoner.

  2. Gjør deg litt kjent med produktnormen for komfyrvakter – NEK EN 50615. Den viser i detalj hvilke krav som stilles til produktet. Med god kjennskap til denne normen, er det enklere å oppdage feil og mangler underveis. Spør gjerne Micro Matic om en presentasjon og gjennomgang av de viktigste punktene i normen.

  3. Husk at komfyrvakten du skal installere bør være FG-godkjent. FG står for Forsikringsgodkjent, og sertifiseringen kan være viktig i forsikringssaker. Noen forsikringsselskaper gir rabatt for å bruke enkelte FG-godkjente produkter, mens det i andre tilfeller kan være et krav.

Påbudt med komfyrvakt

I 2010 kom det krav i NEK 400 om fastmontert komfyrvakt i alle private kjøkken med nytt elektrisk anlegg. I kjøkken fra før 2010 er ikke komfyrvakt påbudt, men fortsatt sterkt anbefalt som et av boligens viktigste sikkerhetstiltak mot brann.

I 2015 ble det innført en produktnorm for komfyrvakter. Med god kjennskap til denne, er det enklere å oppdage feil og mangler underveis i monteringen. Ytterdal anbefaler alle installatører å skaffe seg innsikt i kravene i NEK EN 50615.

En liten papirløs revolusjon

Vil du helst slippe brukermanualer, punktum? Denne trådløse komfyrvakten er den eneste i verden med egen mobil-app som veileder deg gjennom installasjonen steg for steg.
bilde Komfyrvakt Monterer du den riktig.2
ALLROUNDER: Kjell Ytterdal anbefaler Onnline komfyrvakt MicroSense som er markedets minste trådløse komfyrvakt for både vifte, vegg og tak. Den kan monteres i høyder fra 45 til 200 cm over koketopp.

Appen Innohome Setup Guide forteller deg hvor bred koketopp sensoren kan håndtere ved en spesifikk montasjehøyde, hvilken høyde den bør monteres i og hvilken følsomhetsinnstiling den skal ha ved din spesifikke installasjon. Her finner du også en animasjonsfilm som viser hvordan du justerer følsomheten til sensoren i komfyrvakten.
bilde Komfyrvakt Monterer du den riktig.3
DIGITAL BRUKSANVISNING: Denne appen gjør det enklere enn noensinne å sette opp komfyrvakt.

— Da kravet om komfyrvakt kom, fantes det ikke gode løsninger på markedet. I dag er utvalget rikt og løsningene rimelige. Nå som også produktnormen er på plass, bør komfyrvakten være en naturlig del av hjemmet, avslutter produktsjefen.