RoHS-direktivet: Fra kvikksølv til LED

3 minutter|21/3/2024

RoHS-direktivet trådte i kraft i 2023, og nå begynner lagrene å gå tomme for de gamle lysstoffkildene. Dette gir mange muligheter for deg som elektriker.

RoHS-direktivet trådte i kraft i 2023 og markerer et viktig skifte i bransjen ved å forby produksjon av lyskilder som inneholder kvikksølv. Forbudet gjelder blant annet mange kompaktlysrør og lysstoffrørene T5 og T8.

Når leverandørene og grossistene har solgt ut det de har på lager, blir det ikke lenger mulig å få tak i de gamle lyskildene.

– Vi nærmer oss det punktet hvor mange er nødt til å bytte, fordi det ikke er mulig å oppdrive de gamle lyskildene mer. Dette utgjør et stort potensial for elektrikere. Vi merker at mange prosjekter settes i gang nå, og har gode løsninger på plass, sier Erik Nordermoen, salgsdirektør i SG Armaturen AS.

Onntime artikkelbilde RoHS
Erik Nordermoen, salgsdirektør i SG Armaturen AS

Viktig for bedrifter å komme i gang

Hvis man kun erstatter det gamle lysrøret med et LED-alternativ, kan man risikere at det ikke lenger er i samsvar med gjeldende standarder. Dette er spesielt viktig å tenke på for bedrifter, offentlige bygg og industri.

– Som eier av en bygning eller bedrift, har man et juridisk ansvar for å følge disse standardene, sier Nordermoen.

Det er viktig at bedriftene planlegger og budsjetterer for dette skiftet, så her bør elektrikere være litt frempå når de er ute hos kunder.

Det finnes mange fordeler med å bytte til moderne LED-løsninger som du kan presentere for kundene dine. RoHS-direktivet er en del av det grønne skiftet i bransjen, og en bærekraftig praksis blir stadig viktigere. De moderne løsningene er også mer kostnadseffektive og har lengre levetid, som gir betydelige besparelser over tid.

De største besparelsene oppnås når man skifter både lyskilder og armaturer, og integrerer med smart lysstyring.

– Investeringen vil lønne seg ganske raskt. Det er også mye enklere og raskere å komme i gang med dette enn mange ser for seg. Både leverandører og grossister har bygd opp lagerbeholdningen med moderne løsninger og er klare for dette skiftet, sier han.

Enkel implementering

Bekymrer kundene dine seg for at de må gjennom en langvarig og kostbar renovering? Nå finnes det mange gode løsninger tilpasset kontorer og offentlige bygg, som ikke krever omfattende ombygging av taket.

– Vi tilbyr for eksempel seriene EcoLine og Rax med utenpåliggende løsninger slik at man slipper å gjøre inngrep i himlingen. Disse kan monteres direkte i taket eller som nedhengte armaturer med ledningsoppheng, sier Nordermoen.

Disse løsningene er velig enkle å raske å få på plass, så man slipper å stenge ned hele driften eller bekymre seg for langvarige støyende arbeider.

– Hvis man driver et hotell, er det ikke nødvendig å stenge ned hele hotellet. Man kan ta noen rom om gangen, uten at det påvirker resten av driften. Og en industribedrift trenger ikke stoppe hele produksjonen fordi de mangler lys.