Smart strømsparings-pakke fra ELKO

4 minutter|10/1/2024

ELKO Smart Strømsparer er en pakkeløsning som er skreddersydd for Enova-støtte. Kombinert med ELKO Smart VVB Puck øker sparingspotensialet enda mer.


Mange er på jakt etter smarte og enkle løsninger som gir kontroll over strømforbruket, uten at det går på bekostning av komforten.

Ettersom oppvarming og varmtvann utgjør cirka 75 % av strømutgiftene i norske boliger, er det et stort potensial for besparelser på dette området.

Pakkeløsningen ELKO Smart Strømsparer kombinert med ELKO Smart VVB Puck reduserer strømutgiftene, og gir kunden full kontroll over både oppvarming av boligen og varmtvannstanken.

Onntime artikkel ELKO Strømsparepakke 1
STRØMSPARINGSPAKKE: Alt kunden trenger for å komme i gang med strømsparing

Hva er ELKO Smart Strømsparer?

ELKO Smart Strømsparer er en pakkeløsning som inkluderer to SmartTermostater for gulvvarmestyring og SmartTag til sikringsskapet.

– I en travel hverdag er det umulig å holde seg oppdatert på strømprisene til enhver tid, og samtidig følge med på når man går over i et nytt effektnivå, sier Christoffer Borgersen Strand, Product Manager i ELKO Smart.

Smartproduktene fra ELKO hjelper kunden med å automatisk bruke strøm på den mest fornuftige måten, og på smarte tidspunkter av døgnet. Pakkeløsningen er også skreddersydd for å gi grunnlag for Enova-støtte.

Vi har satt sammen denne pakken med smartprodukter spesielt med tanke på Enovas krav til støtte, for å gjøre det enklere for både sluttbrukeren og elektrikeren.

– Et av kravene er at man må styre to flyttbare laster, som varmekabler, varmtvannstank eller elbillader. Men ikke alle som bor i leilighet har egen varmtvannstank hjemme, så derfor føler vi at denne løsningen med to termostater og en smart tag treffer bredere, sier Strand.

Onntime artikkel ELKO Strømsparepakke 3
Christoffer Borgersen Strand, Product Manager i ELKO Smart, viser frem strømsparings-pakken.

Kombiner med ELKO Smart VVB Puck

Alle som har en varmtvannsbereder, kan kombinere Elko Smart Strømsparer med Elko Smart VVB Puck for å øke sparingspotensialet ytterligere.

Varmtvannspucken kobles enkelt til eksisterende vanntank og har innebygd energiovervåkning. Straks smartstyringsfunksjonen er aktivert i ELKO Smart-appen, vil den begynne å varme vannet basert på strømprisene.

– Det er hverken bærekraftig eller økonomisk fordelaktig for kunden å måte skifte ut en fungerende varmtvannstank. Dette varmtvannsreleet kobles til den eksisterende tanken, og varmer automatisk opp vannet de 10 billigste timene i døgnet, sier Strand.

VVB Puck leveres også ferdig innstilt med automasjoner, så du slipper å bruke tid på å programmere den for kunden. Og ved å installere både pakken og pucken samtidig, får kunden mer utbytte av av Enova-støtten.

– Hvis man først skal gjøre oppgraderinger og ha elektrikeren på besøk, lønner det seg å installere flere produkter samtidig. Ikke alle er klar over at hver husstand kun kan søke om støtte fra Enova én gang, sier Strand.

Onntime artikkel ELKO Strømsparepakke 2
VVB PUCK: Relé med strømmåler øker sparepotensialet ytterligere.

Bevisstgjøring av strømforbruket med SmartTag

I Norge har vi forskjellige spenningssystemer, og vi har SmartTag til både 230V- og 400V-anlegg. De kan installeres på de fleste sikringer, og Flex-varianten kan benyttes på «alle». Det anbefales likevel at ELKO SmartHub plasseres innenfor 3 meter fra SmartTag-en i sikringsskapet for best mulig nettverkssignalstyrke og ytelse.

Deretter får kunden detaljert innsikt om strømpris og forbruk i sanntid og historisk data i energisenteret i ELKO Smart-appen.

– Forbruket varierer veldig mellom årstidene, så systemet må lære seg boligen. Men etter 6–12 måneder kan man lese av disse dataene og hvor strømmen har gått med 85 % presisjon, sier Strand.

Brukeren får også konkrete forslag til forbedringer, og man kan legge inn varslinger om høyt energiforbruk.

– Strømsparing handler mye om bevisstgjøring. Kanskje man for eksempel ser at apparater i standby trekker mye strøm? Når man forstår hvor strømmen forsvinner, blir det enklere å ta smarte valg for å redusere kostnader og unngå dyre effekttopper, avslutter Strand.